Lessen Aikido voor kinderen

Aikido leert de kinderen zelfverweer,  zelfdiscipline, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Het omgaan met anderen in een atmosfeer vol plezier en respect voor elkaar. Bij Aikido trainingen wordt kinderen geleerd hun volledig potentieel te benutten. Belangrijker nog, het is veel plezier!

Hierdoor verbeteren kinderen hun prestaties in al hun activiteiten. En ook belangrijk, ze leren de  voordelen van het hebben van een positieve houdingen zoals respect, altijd hun te best doen, hoge concentratie, zelfdiscipline en de mogelijkheid om de ademhaling en geest tot rust te brengen.

Bij Aikido zijn er geen wedstrijden, we spreken dan ook niet van een tegenstander maar van een trainingspartner. Om beurten train je de oefening en zo werk je dus samen. In het Aikido gebruik je de kracht en snelheid van je partner tegen zichzelf. Daarvoor is het nodig dat hij/zij ‘goed’ en zo ‘echt’ mogelijk aanvalt! Dat lijkt een beetje raar: je wilt leren je verdedigen, maar je leert ook aanvallen! Hierdoor leer je als verdediger wat er op je af kan komen en hoe je hierop kan anticiperen door erin mee te gaan.

Valbreken

Er wordt veel aandacht besteed aan veiligheid o.a. door te leren rollen en valbreken (meer dan bij andere krijgskunsten). Kinderen hebben soms nogal “wilde” ideeën over aanvallen én verdedigen (met name ontleend van de T.V. en internet: trappen, stoten, trekken, sleuren, etc.;  soms ook de aard van het beestje). Maar sommige kinderen hebben dat juist weer niet, zijn (te) voorzichtig, lief of ingehouden. Bij Aikido leren ze hun energie gericht te gebruiken door middel van bepaalde vormen (oefeningen/technieken). Eén van de principes van Aikido is dat je ernaar streeft je partner heel te laten, dus passen we geen trappen of stoten toe, wel leren we je hoe hiertegen te verdedigen. Klemmen worden ingezet om de ander te immobiliseren en te controleren, niet om pijn te doen. Daarnaast wordt ook gewerkt aan souplesse, alertheid en dynamiek.

Kortom, Aikido vraagt nogal wat geduld, concentratie, zelfbeheersing en samenspel, doorzettingsvermogen, mededogen (voor je partner). Toch is Aikido niet ‘soft’, het betekent samen hard werken/oefenen, accepteren dat schijnbaar makkelijke bewegingen moeilijk zijn en je realiseren dat je soms verkeerd valt, of dat een klem net iets te hard aangezet kan worden. We doen daarom veel voorbereidende oefeningen en allerlei spelvormen. Veel op  de grond: rollen, valbreken, zitten, grondings-oefeningen (aandacht naar benen, voeten en grond).  Diverse soorten stappen, leren bewegen: lopen, wegdraaien, inkomen; steeds vanuit goed contact met de grond, vloeiend en stevig, en bewegen vanuit je lichaamscentrum (‘hara’, ‘tanden’).

Technieken

En dan allerhande technieken, het doseren van je kracht (ademkracht – 'kokyo' – in plaats van brute kracht) meegaan in een beweging, zorgen voor je eigen veiligheid en die van een ander. Uiteraard ook los-maakoefeningen/ stretchen (verbazingwekkend hoe stijf veel kinderen reeds zijn vanaf 5, 6 jaar) en ademhalingsoefeningen.

Probeer en leer hoe leuk Aikido is.

Aikido is een zelfverdedigingssport die je in staat stelt om verweer te bieden aan een of meerdere tegenstanders (geen wedstrijden).
De verdediging bestaat uit worpen en klemmen, ook wordt er geoefend met wapens zoals: tanto, jo en boken (resp. mes, houten staf en zwaard).

Wil je kennismaken met Aikido bij Sportschool Beljaars? Wij bieden je geheel vrijblijvend twee proeflessen aan zodat je zelf kunt vaststellen hoe leuk Aikido is. De proeflessen voor kinderen (7-16 jr) worden gegeven op de dinsdagen.

Meld je aan nu aan via onderstaande button.